dimarts, 2 de setembre del 2008

"Els falsos figuerencs"; per Francesc Cruanyes. I valoració final de l'Acústica pel regidor de cultura.

Ens permetem la llibertat de reproduïr l'article que ha escrit al setmanari l'Empordà el periodista Francesc Cruanyes, molt interessant;
Hi ha una cantarella que es repeteix en determinats grupuscles llepafils de Figueres. Nens i nenes acomodats, generalment ben vestits, mancats d´empenta i d´iniciativa pròpia, buits d´inquietuds més enllà de l´aparador, allò que en un altre temps hom coneixia amb l´apel?latiu genèric de pijos, no s´estan de pregonar una teoria tan falsària com incerta: "A Figueres -diuen- no hi ha res". "No es fa res", pontifiquen.

FRANCESC CRUANYES · FCRUANYES@LLETRANET.COM Quan t´engiponen aquesta denúncia posen cara de fàstic. Una cara estudiada, de menyspreu actiu. Fan l´acusació com si no tingués res a veure amb ells mateixos, com si la ciutat no fos el resultat de la suma de les persones i de les seves accions. En acabat, resignats i assumida la mala llet d´haver nascut en una localitat tan tediosa, s´organitzen per fotre el camp i te´ls trobes escalfant el tamboret d´un cul de bar de l´Empuriabrava, de Roses, de Girona o de més lluny, amb un got a la mà i el mateix somriure postís de gandul social, d´inconformista perquè toca.Dissabte al vespre, Acústica. Festival fantàstic, entrada de franc. Tot de colles de gent de fora no s´estaven de manifestar: "Aquest poble és putamare". Cert, el centre de la ciutat feia goig. Deixarem per un altre dia l´anàlisi de la racionalitat -és ètic invertir en l´esbarjo d´uns quants a costa de la butxaca de tots, gratis?. La qüestió és que bona part d´aquella fauna primmirada i queixosa de mena només hi va treure el nas. Van veure que s´hi mesclaven vilatans i forasters, gent guapa i immigrants, gent de barri, melòmans..., van arrufar els narius i van tornar a escampar la boira.La futilesa de determinats elements és directament proporcional a la seva manca de coherència. Si l´envejable invent de l´Acústica s´hagués organitzat a cent-cinquanta quilòmetres d´aquí, correm-hi tots! A la capital de l´Alt Empordà, com arreu, s´organitzen desenes d´actes, conferències, aplecs. Hi ha associacions de cultura, de subcultura, d´art, d´amor, d´esport, de solidaritat. A les convocatòries, sempre els mateixos. La gent desimbolta, constructiva. Els altres, uns quants, carn de queixa. Figueres és morta?. Els morts només són ells, criticaires acomplexats, falsos figuerencs que s´ho miren tot de lluny.

Valoració del regidor de cultura;

Orgullosos de l’Acústica 2008
Parlant de l’Acústica 2008, el regidor de Cultura explica que “Figueres està molt orgullosa del Festival Acústica, que en aquesta setena edició ha assolit una base sòlida, una capacitat d'atracció que recorda a les millors fires i festes, i uns escenaris dedicats a gent de totes les edats, a grans i a joves, que han viscut aquesta gran festa en plena convivència. Hem d'agrair aquest resultat als organitzadors de l'event, a tot el personal de l'empresa Promo Arts Music i el director del Festival, en Xavier Pascual; al personal de l'Ajuntament que aquests dies ha hagut de duplicar els seus esforços; als veïns del centre de Figueres, que han conviscut amb comprensió les molèsties causades pel necessari volum de la música durant les actuacions; i a tots els figuerencs, que hem mostrat un cop més la cara més amable, més oberta i més cosmopolita de la nostra societat” LLueca ha manifestat la voluntat del Govern municipal de continuar treballant perquè l’Acústica creixi en les properes edicions. “En correspondència a aquests bons resultats, el compromís del govern de la ciutat amb l'Acústica creixerà en la propera edició, que coincidirà amb la celebració a Figueres de la Capital de la Cultura Catalana. Aquest major compromís es veurà reflectit el 2009 en més dotació econòmica municipal per al nostre millor festival. En més escenaris on gaudir de la música en directe. I en més activitats paral•leles per garantir que els figuerencs i els nostres visitants, puguem gaudir cada cop més de l'Acústica durant la nit i també durant el dia", ha conclòs el regidor de Cultura.

5 comentaris:

Van Banet ha dit...

Gran, molt gran l'Acústica! Per un figuerenc és l'aconteixement més maco, viu, romàntic, dinàmic, especial... que hi ha al calendari. Fa uns anys hagués sigut impensable aconseguir un ambient com el d’aquest cap de setmana al centre de Figueres, superant de llarg les mateixes fires i festes de la santa creu. Val molt i molt la pena...
Espero que l’Acústica no mori d’èxit com molta gent intueix que es pot produir. Hauria de reinventar-se el model i després de 7 anys, si es vol seguir en la línia de fer un festival cada cop més gran, innovar en els espais, traslladant l’escenari principal a la rambla per exemple.
Hi haurà defensors i detractors, però el cert és que un festival musical com aquest li dona molta vida i dinamisme a la ciutat, aspectes fonamentals per a una ciutat com Figueres que no vol quedar pansida.
Visca l’Acústica! i visca Figueres!

Van Banet ha dit...

Entrem al bloc de l'Acústica i felicitem als organitzadors;

http://blogs.ccrtvi.com/acustica.php

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb que l'Acústica dóna vint voltes a les Barraques, on fa mitja vergonya portar amics de fora la ciutat.
Ara, a veure què passa, perquè si continua creixent la cosa pot anar a pitjor...

Mikelee ha dit...

L'any que ve segur que no me la perdo... ja estic mirant vols a ryanair, XD

Van Banet ha dit...

Sisi, jo ja saps que no paro d'insistir amb que heu de donar prioritat a venir per les dates de l'acústica els que esteu fora. Molt més òptim venir per l'acústica que no pas per les fires i festes.
Per cert, tot sembla indicar que l'any que ve l'acústica batrà records, ja que l’Ajuntament de moment n’està molt content, al igual que molta altra gent (amb excepcions de 4 rancis pijos conservadors es clar, que s’oposarien a tot el que es fes a figueres. Falsos figuerencs...) i a més l’any que ve amb la capitalitat de la cultura catalana es preveu una injecció de pressupost important.