diumenge, 4 de maig del 2008

It’s a country for old men



Aquest matí, mentre esmorzava en un bar, fullejant el diari he vist un article d’en Toni Cruanyes publicat a l’Avui que m’ha cridat l’atenció, per presses no me l’he llegit, però em ve de gust comentar-lo. Es titulava; “It’s a country for old men” títol irònic en sintonia amb la peli dels germans Coen.
He percebut que l’article girava a l’entorn de la situació actual de Cuba. No en sóc gaire coneixedor, com de moltes altres coses que queden lluny del meu país, suposant també que la informació sol arribar-nos sempre de forma subjectiva, i diferent segons quina sigui la font emissora... El cas és que en tinc la idea (compartida segurament amb molts de vosaltres), que Cuba està sotmesa a un règim extremadament dogmàtic. Tindrà els seus valors positius, com l’educació i la sanitat a l’abast de tothom, però el sistema estarà mancat de llibertats.
Caldria situar-se també en el context històric, i reflexionar sobre les condicions de bloqueig que occident ha permès que els EUA imposessin a l’illa, permetent i potenciant amb aquesta acció la pobresa i la misèria. Sí, aquest bloqueig va ser denunciat varies vegades per la ONU, però de què ha servit?... L’estructura organitzativa de l’ONU, amb el consell de seguretat al capdavant, permet a 5 països permanents (entre els quals, és clar, hi ha EUA) d’un total de 15 (10 d’ells rotatoris) el dret a vetar qualsevol iniciativa de l’organització. Per tant, la ONU és un florero? Sí, podríem dir que si...
Aquest bloqueig, acompanyat de la caiguda de la Unió Soviètica a començaments dels anys noranta, va causar una important crisi econòmica a l'illa propiciant, a mitjans dels noranta, un moviment migratori cap a les costes de Florida protagonitzat pels "Balseros".
Recentment, l'increment dels ingressos turístics i els convenis de col·laboració amb el govern de Veneçuela (desplaçament de metges cubans voluntaris a Veneçuela en canvi de preus preferencials en el petroli veneçolà per a Cuba) han contribuït a una certa recuperació de l'economia cubana.
Actualment, Cuba es troba en un procés de transició. Podríem dir que sí. Ara el germanet està al poder i pren mesures reformistes! Si, ara la notícia és que a uns preus astronòmics, es permetrà que la ciutadania posseeixi ordinadors, però encara sense accés a Internet! Increïble, és per anar-hi i veure-ho, a això em refereixo quan dic que no podem ser res més que ignorants o petits coneixedors des d’aquí, això s’ha de veure per creure’-ho.
L’extremat dogmatisme que han practicat els governants de l’illa, ha fet perdre competitivitat al país. Els ideals són per sentir-los i utilitzar-los, però la responsabilitat d’un governant no pot passar per permetre situacions, d’endarreriment del país, com l’actual. Una política industrial estàtica amb la única producció de cigars i ron no pot vertebrar l’economia d’un país.
Cuba, al meu entendre, ha de fer un gir. Un gir que deixi de dimonitzar el sistema econòmico-social d’occident, i passi a incidir en ell per millorar-lo. Caldria revisar els dogmes i potenciar el pragmatisme. El món té moltíssimes mancances, defectes i injustícies. Cal sumar (i deixar de restar) esforços per fer-lo més just.
Ara que hi penso però,... en el supòsit imaginari que es produís aquest canvi d’actitud, creieu que el permetrien o facilitarien els EUA? I els conservadors, que per cert, s’afiancen al poder cada cop més a Europa? Potser no, potser els poderosos farien valer la seva posició predominant perquè el món continuï igual... segurament...

5 comentaris:

Mikelee ha dit...

Tota cosa que s'allargassa en el temps esdeveix en quelcom pervers.
La Unió Soviètica va ser una alenada d'aire fresc en el seu naixement, ja que van treure del poder el tsarisme inepte i que havia deixat anclada Russia a l'Edat Mitjana.
Però el canvi de rumb es va fer aviat, ja que si Lev Trotsky hagués liderat el Partit Comunista en comptes de Stalin (home amb les mans més brutes de sang que Hitler), la Unió Soviètica i el comunisme hauria anat en una altra direcció. I n'hauriem tingut un efecte a casa nostra també, ja que segurament la 2a guerra mundial hauria començat amb la guerra civil espanyola, ja que Trotsky tenia un pensament més de expansió del socialisme (i per tant ajudar als pobles germans) que Stalin.

En tot cas tornant al tema Cubà, podem dir que EUA també ha fet molt perquè estigui en la situació que està. No soc economista, però de ben segur que el bloqueig cubà o llei Helms-Burton ha afavorit a l'estancament de l'economia de la illa. I és que a llatinoamèrica hi havia dues opcions, o tenir una dictadura procurada pels americans a través de la CIA (en aquella època dirigida per George Bush pare), com és el cas de Chile amb Allende, o el bloqueig dels americans.

Així doncs crec que també és lloable el que ha fet Cuba per a mantenir-se durant tots aquests anys, sobretot des de la desaperició del seu soci, la URSS. Això sí, ja comença a ser hora que el binomi Castro doni veu als cubans i deixi de reprimir la oposició democràtica que està fent callar al més pur estil feixista.

A comentar també el paper galdós de la ONU, que amb el dret a veto del Consell de Seguretat deixa de convertir-se en una organització multilateral. Perquè cada Potència pugui defensar el seu pati. Com està passant actualment amb l'escandalós pape de Xina amb la relació amb el govern del Sudan, en el cas del Darfur.

Van Banet ha dit...

Altres exemples que són seriosos focus de conflicte, i on la ONU, com a organització que vetlla per la pau i desenvolupament sostenible al món, no pot fer res més que adoptar un paper hipòcrita per la debilitat dels fonaments de l’organització; La franja de Cisjordania i Gaza, el Sàhara occidental, el Tibet, ...
Per no parlar dels informes i informes que van traient freqüentment de desenvolupament humà, reflectint-hi les mancances que té el planeta (fam, pobresa, manca de recursos com l’aigua,...).
Algun resultat palpable, i verdaderament substancial?
Ideològicament, la idea de les Nacions Unides és formidable, però l’egoisme i la por de perdre poder de nacions com els EUA, França, Anglaterra,... en definitiva les grans potències (en defensa dels seus interessos personals), la fan inútil i que esdevingui un florero. Que n’és de trist, oi?

Anònim ha dit...

Qua he llegit el títol em pensava que parlarieu de Figueres, de les barraques i de la relació festa-jovent.

Sobre Cuba... tampoc hi he anat mai, però quan el miro el veig en el context en el que està, i si el comparo ho faig amb la República Dominicana, Haití o Jamaica. Han comès errors que el mateix poble cubà ha d'anar solucionant, no els donarem les receptes des d'aquí...

Sobre la perversió dels sistemes, mikele, suposo que deus pensar el mateix de les democràcies parlamentaries, molt anteriors a 1917, oi?

Van Banet ha dit...

Tens raó Ona, el títol podria estar molt ben be relacionat amb l’embarraca’t, i en com viu les festes la ciutat de Figueres. Si no n’hem parlat és per no afeixugar el tema (almenys jo) dins el meu cervell. Vam estar tota la setmana de les fires exposant a la web de l’alcalde (contant que algú ho llegirà i tindrà més ressò; almenys ell, o algú del seu equip que sigui coneixedor del descontentament) les mancances i poques virtuts que actualment tenen les festes pel jovent.

Et passo el linck per si li vols donar un cop d’ull.

http://www.santivila.cat/comencen-les-fires-i-festes-de-la-santa-creu/

Salut!

Mikelee ha dit...

Si Ona, però jo em refereixo més a la corrupció de les persones que no dels sistemes. I els règims democràtics (en teoria) procuren una rotació en els càrrecs i famílies polítiques.

En quan al debat de sistemes polítics, un fet curiós. Si avui Karl Marx s'aixequés i veiés que hi ha un Estat on el 70% del PIB és controlat per l'Estat creuria que en aquest país funcionaria amb el seu model... aquest país és França.