dilluns, 30 de juny del 2008

Viva Eghpaña! I viva la legión?

L’eufòria es va desfermar ahir a Barcelona. Difícil trobar un precedent d’una explosió efervescent de nacionalisme espanyol en territori català com aquesta, potser el més semblant va ser per les olimpíades del 92, on èxits com els de Fermín Cacho van permetre lluir de nacionalisme espanyol a aquells que se’l senten.
Sorprenents les radios també, bé, ja se sap, però anant amb cotxe durant la primera part, intentava cercar alguna emissora una mica moderada (sense crits) per poder seguir el parit i cap, déu meu, quins brams. Finalment vam trobar RNE que mira, encara és menjable. Ja ho sabem, no només aquest partit, la fúria espanyola corre per les venes de molts... mentre es permetia passar per antena individus insultant l’Urkullu i en Puigcercós, Espanya es va avançar en el marcador, la quimera semblava factible doncs, bé...

Difícil tasca tenen els qui es senten espanyols i resideixen a Catalunya per expressar els seus sentiments. La comunitat autònoma amb “chare” més baix de les emissions dels partits d’Espanya no sembla el millor escenari perquè els espanyols surtin de l’armari.
Ara que ahir va ser l’excepció que confirma que a Catalunya hi resideix molt d’espanyolisme també. Moltíssim. Surto al balcó a comprovar-ho i tots els balcons del veïnat plens de gent, uns descorxant el cava, d’altres cridant desfermadament viva! Viva España! Algun, fora de tó, fent el saludo feixista amb una bandera preconstitucional lligada a la cintura,... Un veí, que em solo trobar al bar de baix a casa , un individu curiós, extremadament introvertit a qui encara no havia sentit la veu, estrany també en un bar on molts hi troben les seves hores d’esbarjo diàries, al seu balcó doncs es trobava i no va parar de cridar viva españa i viva la legión! No va parar fins que les cordes bocals degueren quedar destrossades. Viva la legión! viva la legión!
No es podia fer més que observar, acatar-ho, tolerar-ho i respectar-ho... però el mateix respecte s’ha de reclamar per al nacionalisme català. Perquè al.legar el cuento de que ells no són nacionalistes, i sentir com volen alliçonar-te sobre una convivència sostenible em provoca una alteració nerviosa considerable.
Que comencin per respectar als bascos en la consulta Ibarretxe, entre moltíssimes altres coses tant raonables o lògiques en un país occidental. Tant de bo també, algun dia els catalans puguem gaudir, amb els sentiments a flor de pell, una competició oficial amb la selecció catalana. Us imagineu? Quina enveja! encara me’ls hi deixaria jo després les cordes bocals...

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Recomano un article interessant sobre el no-nacionalisme...

http://tonirico.blogspot.com/2008/06/vull-ser-no-nacionalista.html

Mikelee ha dit...

Bones!
Doncs jo no em sento espanyol, sino catala i sobiranista, pero ahir estava mes content si guanyava espanya que si guanyava alemanya.

Vaig estar al centre d'Stuttgart veient el partit en una pantalla gegant, hi havia un muntatge i un ambient impressionant, tothom estava el carrer.
Jo vaig anar a veure el partit amb la meva samarreta del Barca amb el 5 i Puyol a la esquena... algun de la comunitat espanyola a Stuttgart em deia que on collons anava amb la samarreta del Barca i jo: "He pensado que seria mas correcta que no si llevaba la de la seleccion catalana".
Que voleu que us digui, estic mes content veure guanyar en Xavi, en Puyol, Capdevila, Cesc o Iniesta que en Ballack, Schweinsteiger i companyia.
Aixo si durant el partit no vaig entonar cap "Espanyaaaa, espanyaaa" o "a por ellos" o "que vivaaa espanyaaaa"... no m'ha abduit l'espanyolisme. Un cop es va acabar el partit els mes ejpanyols se'n van anar a liar-la fins a altes hores, mentre jo, junt amb altres catalans i bascos vam empendre el cami de retirada.

Cal destacar la mentalitat alemanya, pel cami vam trobar multitud de cotxes amb banderes alemanyes pitant, estaven contents. Gent que et donava la ma felicitant-te, se t'abracaven...

Que gran seria poder participar un dia en una Eurocopa de nacions, i poder fruir de la nostre seleccio i els nostres emblemes pels carrers d'Europa, nomes de pensar-ho s'em posa la pell de gallina.

Van Banet ha dit...

Jo també me’n vaig alegrar. Una alegria continguda si, però existent. Puc entendre molt bé els qui no se’n van alegrar gens, tot al contrari. Són qui fan la lectura de que és precisament la selecció espanyola la que priva de l’existència a la catalana i adopten una posició frontal. També puc entendre multitud d’altres visions, totes elles respectables (menys esclar la dels espanyolistes feixistes que van amb la bandera del pollastre) I reconec que sentimentalment és complexa el que genera aquesta selecció.

El meu cas, potser vindrien a ser sensacions semblants a quan el psoe va guanyar les eleccions generals. M’explicaré; els catalans hem marcat el compàs amb molts aspectes de modernització del país. És evident que sense els 25 diputats del PSC no governarien socialistes a Madrid, igual que la selecció espanyola sense la generació jove de futbolistes catalans de nivell, el grup no seria el mateix.
Veig els catalans som com un “xampú anticaspa”...

Per cert, recomano aquest article:

http://www.emporda.info/secciones/noticia.jsp?pRef=2008063000_6_21291__Opinio-futbol-lamor

Salut!

Anònim ha dit...

Doncs, a mi em costa d'entendre que us n'alegreu. Per una banda, pel que comenta en Van Banet sobre que és la Federació Espanyola la principal culpable de que no hi pugui participar la Federació Catalana. I per altra, perquè era de preveure la reacció que hi ha hagut a Figueres: crema de senyeres i estelades, salutacions a la romana, exaltació del feixisme i del nazisme...