dilluns, 10 de novembre del 2008

Situació crítica a l’Alt Empordà

La cultura de l’aigua i el debat sobre quina pot ser la gestió més eficient que es fa d’aquest recurs, ja es va debatre al post; aigua per tots?, d’aquest mateix bloc. No cal doncs estendre’ns més en aquest debat. Una gestió sostenible d’aquest recurs és vital per al progrés d’un territori concret, i més si hi és escàs. Només una observació; el retorn a la normalitat (encara que tansols sigui circumstancial) del nivell de les reserves a tot el territori català, amb l’única excepció de la conca de la Muga.

Alguna explicació raonable? La tramuntana que evita moltes precipitacions a la nostra comarca? Manca d’una cultura de l’aigua eficient?... Si la situació continua igual, ens veurem obligats a transvasar aigua del Ter cap a l’Alt Empordà? O potser caldrà plantejar la possibilitat d’ubicar una dessaladora que cobreixi la demanda de tot aquest territori?

Factors climatològics adversos, com la manca de precipitacions (ja sigui pel canvi climàtic, o per una situació especial) que permetin mantenir un nivell constant de reserves d’aigua, s’han de contemplar i prevenir. Prevenir vol dir invertir-hi temps, energies, esforços i diners. Ja sigui en forma de campanyes conscienciadores d’una nova cultura de l’aigua o en forma d’infraestructures. Però és evident que alguna actuació important s'haurà de dur a terme aviat si la cosa continua igual. També a la resta del país, que independentment que ara els pantans gaudeixin de salut, s’haurà de planificar una política al respecte que eviti més situacions d’emergència en el futur.