dimecres, 2 d’abril del 2008

Aigua per a tots?


En les ultimes setmanes ens hem trobat amb una nova polemica relacionada amb l'aigua: el trasvassament del Segre cap a Barcelona. La proposta es de ICV.
La primera reaccio que te un es: "S'han tornat bojos?". Com pot ser que iniciativa que tant en contra va estar del trasvassament de l'Ebre ara proposi el del Segre, pero lluny de criticar a ICV per aquests fets, crec que aixo l'honora. M'explico:

.- Primer: Cal matitzar que es un trasvassament temporal ja que, segons diuen, a partir de l'any que ve estara operativa la dessaladora del Llobregat i sera suficient per abastir l'area metropolitana de "Can Fanga".
.- Segon: Penso, al igual que ICV, que s'ha de prioritzar l'aigua de boca. Aquest trasvassent no afecta l'aigua de boca, sino els regants del segre. Si aquest any no hi pot haver collita s'indemnitza a la gent afectada. Si el cost de la indemnitzacio es superior a importar aigua d'un altre lloc (ja sigui a traves de vaixells o portar un cub immens de gel amb avio, rollo Futurama), es porta l'aigua d'un altre lloc, al cap i a la fi es tracta d'una mesura temporal (un any) i per tant penso que l'unica implicacio a tenir en compte es la economica.
.- Tercer: Penso que es una decisio que els honora, perque estant al govern i s'han de comportar com un partit de govern, i aixo vol dir prendre decisions, encara que vulgui dir enfrontar-te amb els teus votants. Catalunya esta encallada en massa projectes perque ERC o ICV es neguen a molts projectes sense donar alternatives. Tambe s'ha de dir que Iniciativa treu poc redit politic de Lleida i molt de l'area metropolitana de Barcelona... aixi que per una banda tambe dubto de la seva bondadesa d'esperit.

Matisos: l'aigua de les piscines privades es considera aigua de boca tambe??? Em penso que si, i l'aigua dels regants del segre si que es prioritaria sobre emplenar una piscina amb aigua de la xarxa urbana per poder-te prendre un Dry Martini tot remullant-te en una tarda d'estiu. Tot i que es dificil de controlar, alguna cosa s'hauria de fer en aquest sentit tambe.

Aixo pero es una solucio temporal, la solucio defenitiva son les dessaladores, voleu dir?
El cost energetic d'una dessaladora es brutal, voleu dir que tota aquesta energia es factible generar-la amb fonts sostenibles avui en dia... em penso que no. Per tant si volem aigua hem de construir grans dessaladores i centrals nuclears al llarg del litoral. O apostar com CiU pel trasvassament del Roine. Una decisio complicada.

Pero en tot cas l'accio de cada un i la investigacio en l'estalvi d'aigua son importants. Un cas real:
A mitjans anys noranta, despres de la reunificacio Alemanya. La Alemanya Oriental gastava un 30% menys en consum urba que la Alemanya Occidental.
Quan m'ho van dir i em van dir quina rao hi donaries, se'm va acudir, debia ser que els comunistes eren molt estalviadors, o que tenien els waters espatllats i anaven a galletades. Doncs no.
Es debia a que l'Alemanya Oriental els pisos eren molt vells, i quan es comencar a reformar van posar el nou sistema de waters que pots fer 1/2 o descarrega completa, mentre que a l'Alemanya Occidental aquesta millora va tardar mes en introduir-se.

(Perdoneu que escrigui sense accents o c trencades, pero el meu teclat no m'ho permet)

12 comentaris:

Van Banet ha dit...

Totalment d’acord Mikelee;
Primer, el relacionat amb les dessaladores. És absurd gastar en tanta abundància un altre bé tant preuat i costós de produir com l’energia, per produir aigua. No ho veig una visió gaire sostenible, almenys de moment. Si la tecnologia evoluciona i permet fer-ho amb un menor consum haurem trobat la mare dels ous però, ja que ¾ parts del planeta és aigua.
D’aigua dolça hi ha la que hi ha, i si la pluviometria no ens respecta (com sembla que no esta fent i cada cop menys per efecte del canvi climàtic) és evident que caldrà recórrer a aquest “recurs” tant abundant com és l’aigua del mar. Hem de tenir esperances en la l’evolució de la ciència. De la recerca de millores tecnològiques que optimitzin els recursos d’aquest planeta (o en descobreixin de nous) en dependrà la nostra supervivència com a espècie. Després, no dubto que la ciència avui en dia ja ha evolucionat força, i que limita la seva aplicació la manca de convenciment inversor. Aquesta supervivència a molt llarg plaç, que abans feia referència, no pot anar subjecte a una viabilitat econòmica a l’instant. Si la recerca demostra que una tecnologia pot ser útil a efectes de sostenibilitat és de covards que els governs no ho promocionin. D’acord hi ha preferències, però per algo hi ha el poder legislatiu qui pot obligar a fer el pas al conjunt empresa - societat.
L’evolució de l’energia solar per exemple; el rendiment d’una placa actual és immensament major ara que el d’una placa de fa 10 anys, a partir d’això, i veient-hi l’utilitat, s’elaboren les noves normatives edificadores (CTE) amb l’obligatorietat d’incorporar plaques solars als teulats. Les energies renovables però segueixen significant un consum ridícul del total, prop del 10%...
Per tant, on està la possible mesura que podria comportar més èxit? (sense entrar avui en l’evolució tecnològica i de seguretat en l’energia nuclear).
En l’estalvi i racionalitat en el consum de recursos, ja sigui d’energia, d’aigua o del recurs que sigui. Jo quan veig les canalitzacions dels regadius de Cabanes per exemple, m’horroritzo (canalitzacions de mitja secció que permeten l’evaporització, i a més amb fuites per tots costats). Un altre exemple, els cultius de regadiu en zones de secar; a qui li entra al cap? Més,... casinos i camps de golf als Monegros, ... sembla un concurs d’idees rocambolesques. Comprensibles des de la perspectiva de la gent del territori receptor, però insostenibles des d’una perspectiva global.

Van Banet ha dit...

M’ha agradat molt un del titulars d’avui a Vilaweb “entrevista a Ramon Folch – sociòleg i doctor en biologia, expert en ciències ambientals”;
Hem de deixar d’actuar com un país ric en aigua...
Possiblement el que més costi de canviar, les costums i conceptes de la gent.

Anònim ha dit...

Espero que mis palabras en este lugar sean bien recibidas. Por desgracia o por fortuna mi lengua no es el catalan, asi que os ecribire en castellano.

Las desaladoras no son una solucion son un parche! En toda españa se esta planteando este problema...no llueve, somos demasiados...nos hemos acostumbrado a tener agua con abrir el grifo y se nos olvida el bien tan valioso que supone porque simplemente no tenemos que sufrir para conseguirla.
Lo mas rapido; desaladora. En la Costa del Sol(Marbella) la gran afluencia turistica esta agotando el acuifero de la Sierra de las Nieves, zona que habia abastecido a esta ciudad desde siempre. Ya no brota agua de las fuentes naturales de la sierra. Se han construido varias desaladoras, ahora no hay dinero para ponerlas en funcionamiento...siguen sin plantearse otro camino mas que el facil y rapido, el que convence a la masa...nada de control del turismo, nada de dejar de construir...
Nos hemos vuelto todos locos???

Es verdad , la instalacion de sistemas de reciclaje de agua en las viviendas es una solucion estupenda. Quizas una de las salidas mas viables al ahorro de agua en las ciudades, pero como todo eso lleva una previa campaña de educacion con la que se tendria que empezar ya.

El agua de fregar los platos o de la ducha-mejor- se podria utilizar para el vater, pero hay puntos que tener en cuenta;

1. la higiene con el agua. Nunca tirar materia organica ni aceites ...creo que mi madre es la unica persona que lo cumple...dios nos salve si tiramos un grano de arroz por el fregadero!xD

2. sistemas de depuracion y bombeo en/a cada vivienda...el mayor problema es que es mas facil construir nuevas casas sin pensar en todo esto...las instalaciones ocupan..sistemas de automatizacion , mateniemiento y sobre todo, el gran problema...hace falta espacio...como vamos a construir un edificio que tenga una sala de depuracion de aguas si podemos hacer un piso mas...o un aparcamiento!!!...especulacion y mierda...quien da mas..una casa muy bonita pero poco rentable.

Las placas solares estan muy bien,pero hacen falta 5m2 de placas solares para abastecer de agua caliente a una familia de 4 personas-solo agua caliente-fotovoltaicas(electricidad)
es otra historia-...eso contando que esten a pleno rendimiento.

En las ciudades actuales digamos que es casi un milagro conseguir que unas placas reciban luz...sin contar que por ejemplo en un edificio de 7 plantas solo podrian tener agua caliente las 3 ultimas plantas-son placas solares-.El agua calentada por el sol, cuando llegase al primero ya estaria fria.

El problema es la educacion , y no hablo como una falta de cultura...sino como una falta de sentido comun por parte de todos. Hace falta un replanteo profundo de nuestras constumbres ,de nuestra forma de utilizar las cosas, de nuestra manera de construir la ciudades...quizas en un mundo que todavia no existe, un mundo que nos toca construir...
¿todo esto se ira a la mierda por falta de imaginacion?

Bueno, un saludo señor@s...espero que no me repudieis x no hablar catalan!...xD

Anònim ha dit...

Espero que mis palabras en este lugar sean bien recibidas. Por desgracia o por fortuna mi lengua no es el catalan, asi que os ecribire en castellano.

Las desaladoras no son una solucion son un parche! En toda españa se esta planteando este problema...no llueve, somos demasiados...nos hemos acostumbrado a tener agua con abrir el grifo y se nos olvida el bien tan valioso que supone porque simplemente no tenemos que sufrir para conseguirla.
Lo mas rapido; desaladora. En la Costa del Sol(Marbella) la gran afluencia turistica esta agotando el acuifero de la Sierra de las Nieves, zona que habia abastecido a esta ciudad desde siempre. Ya no brota agua de las fuentes naturales de la sierra. Se han construido varias desaladoras, ahora no hay dinero para ponerlas en funcionamiento...siguen sin plantearse otro camino mas que el facil y rapido, el que convence a la masa...nada de control del turismo, nada de dejar de construir...
Nos hemos vuelto todos locos???

Es verdad , la instalacion de sistemas de reciclaje de agua en las viviendas es una solucion estupenda. Quizas una de las salidas mas viables al ahorro de agua en las ciudades, pero como todo eso lleva una previa campaña de educacion con la que se tendria que empezar ya.

El agua de fregar los platos o de la ducha-mejor- se podria utilizar para el vater, pero hay puntos que tener en cuenta;

1. la higiene con el agua. Nunca tirar materia organica ni aceites ...creo que mi madre es la unica persona que lo cumple...dios nos salve si tiramos un grano de arroz por el fregadero!xD

2. sistemas de depuracion y bombeo en/a cada vivienda...el mayor problema es que es mas facil construir nuevas casas sin pensar en todo esto...las instalaciones ocupan..sistemas de automatizacion , mateniemiento y sobre todo, el gran problema...hace falta espacio...como vamos a construir un edificio que tenga una sala de depuracion de aguas si podemos hacer un piso mas...o un aparcamiento!!!...especulacion y mierda...quien da mas..una casa muy bonita pero poco rentable.

Las placas solares estan muy bien,pero hacen falta 5m2 de placas solares para abastecer de agua caliente a una familia de 4 personas-solo agua caliente-fotovoltaicas(electricidad)
es otra historia-...eso contando que esten a pleno rendimiento.

En las ciudades actuales digamos que es casi un milagro conseguir que unas placas reciban luz...sin contar que por ejemplo en un edificio de 7 plantas solo podrian tener agua caliente las 3 ultimas plantas-son placas solares-.El agua calentada por el sol, cuando llegase al primero ya estaria fria.

El problema es la educacion , y no hablo como una falta de cultura...sino como una falta de sentido comun por parte de todos. Hace falta un replanteo profundo de nuestras constumbres ,de nuestra forma de utilizar las cosas, de nuestra manera de construir la ciudades...quizas en un mundo que todavia no existe, un mundo que nos toca construir...
¿todo esto se ira a la mierda por falta de imaginacion?

Bueno, un saludo señor@s...espero que no me repudieis x no hablar catalan!...xD

Anònim ha dit...

Crec que en mikelee crec que pija fora de temps. Encara no deu saber que mes del 70 % de l'aigua consumida es per el mal us de l'agricultura.Els pagesos malgasten l'aigua d'allo mes, la majoria enacara no ceixen el gota a gota o altres mesusres similars. Es clar, com que tenen l'agua subvencionada ! El conum de boca només representa el el 18 %. Podriem deixar la gent de barna sense aigua , però no és molt solidari que diem. lA Solució del trasvas del segre per mi és el millor i el mes economic i més rapit en el temps. Que t'espanta mikelee , que potser l'aigua no es un bé comunal de tots, que potser el segre no és catalunya! Es que prefereixes pagar als regants de l'ebre l'aigua. Prefereixes deixar passsar l'aigua del segre i pagar-la al final del trajecte!
Una cosa és tresvasar aigua per camps de golf i urbanitzacions i una altre molt distinta és poder garantir en un periode excepcional de sequera aigua a persones.
Fins aviat, tinc sed i me'n vaig a pendre un vas d'aigua. Herzen

Mikelee ha dit...

De cap manera repudiem un usuari que usa el castella com a llengua en aquest bloc, al contrari, t'animo a que segueixis alimentant aquest modest bloc amb comentaris tan interessants com els teus.

Pel que fa a pixar fora de test; es quelcom que hem d'evitar, te rao l'usuari anonim ja que tot liquid que puguin rebre els geranis sera rebut de bon grat per les flors.
Primer de tot dir-te que jo no he comentat pas que estigui en contra del trasvassament, o interconnexio de xarxes temporal i desmontable, com ha dit l'amic Baltasar, pero hi ha matisos.

El major consum d'aigua es produit per l'agricultura, efectivament. Pero tampoc hem descuidar que molta d'aquesta aigua que ha d'anar cap a Barcelona sera consumida pels turistes que la visiten anualment, aixi doncs qui te mes dret a gastar aigua, el pages o l'hoteler?

Un altre punt a tenir en compte es com comentavem el cost energetic, portar l'aigua del Roine costa energeticament 4 vegades menys que les dessaladores, aixi doncs seria una solacio mes globalment sostenible, no creus?
I si li diem tub cilindric amb una relacio llargada a diametre despreciable i, evidentment, desmontable; segur que a la coal.licio verd-roig-violeta ja els semblara be, tambe. Tot es tracta del nom que se l'hi posi.

Jo tambe tinc sed, pero em prendre una Hefeweizen, que en portar un 5% d'alcohol es mes respectuosa amb el medi ambient.

Grußen

Anònim ha dit...

Els transvassaments mai són la solució perquè es basen en la premisa de que un riu és com un canal, i que l'aigua que acaba arribant al mar és aigua que es perd.
Les dessaladores necessiten una energia que no ens podem permetre.
La solució passa per reduir el consum urbà (com pot ser que a l'estirar la cadena del vàter surti "aigua de boca"?) i, sobretot, millorar l'eficiència dels regadius i deixar els cultius de regadiu en zones de secà (començant pel famós canal Segarra-Garrigues).
I mentrestant... endurir multes a qui malgasti!

Darwins ha dit...

Totalment d'acord amb el que diu el primer Anònim en el sentit que el que cal una nova cultura de l'aigua (tal com porten dient fa molts d'anys diverses organitzacions ecologistes o anti-trasvassament). Això està molt bé. Però quants anys calen per assolir aquesta sensibilització de la societat amb l'aprofitament de l'aigua? Quanta inversió pública en conscienciació de la gent? Portem 20 anys xerrant de reciclatge i encara no assolim un nivell mínim de viabilitat ambiental en producció de residus... quan tardarem en mantenir (com a societat) un consum responsable de l'aigua? Jo crec que la solució és la independència de les conques fluvials. Si t'acabes l'aigua de la teva conca doncs toquen restriccions d'aigua a l'estiu. I a la que tallin l'aigua un estiu, ja veureu com la gent comença a percebre el problema de l'aigua com una cosa REAL. És trist la conscienciació a base de càstigs, però sincerament no crec que hi hagi una altra via (i que consti que el meu domicili habitual és a Barcelona, i per tant m'afectaria com a qualsevol altre xava). Si després d'això hi ha una reducció del consum raonable, i continuen havent problemes d'aigua, llavors serà el moment de pensar en la solidaritat, ja sigui via Roine, Segre o gastar energia com bojos amb dessalinitzadores, però estic convençut que primer cal que la gent tingui un contacte directe (i si cal traumàtic) amb el problema de la sequera.

Van Banet ha dit...

Mmmm… estaria bé, si. Però quines conseqüències portaria això pel dinamisme d’una ciutat com Barcelona? Diria que fatals... Jo penso que hem d’actuar en clau de país, i esclar que l’òptim de sostenibilitat és que cadascú es desenvolupi amb els seus propis recursos, i no allargui més el braç que la màniga per dir-ho col•loquialment. Però el que a mi em sobte és l’ intransigència de la gent de la conca del Segre per exemple... Que no tindríem dret els del Ter a queixar-nos de tots aquests anys doncs? M’emprenya veure com un pagès es nega a un transvasament però alhora té unes instal•lacions de regar amb una eficiència nefasta. Ah, i segurament, molts d’ells tenen els fills o nebots estudiant o treballant a Barcelona.
S’hauria d’incidir a regular molt més l’agricultura, en la línia del meu últim comentari o el mateix que exposava la Ona. L’agricultura és on radica el consum més elevat d’aigua i a més l’eficiència és més baixa. Per tant la nova cultura de l’aigua d’acord que ha d’afectar al consum humà, però també i sobretot ha d’incidir en la cultura de reg.
Salut!

Mikelee ha dit...

Les consequencies pel sector turistic a Barcelona serien dolentes a llarg plac... Serviria per conscienciar la ciutadania pero no se si seria pitjor el remei que la malaltia.
Una dada:
.- A l'area metropolitana de Barcelona es gasta poc mes de 100 litres d'aigua per persona i dia, mentre que a la resta de Catalunya se'n gasten vora 200.

Amb el tema dels trasvassaments, tambe hem de tenir en compte que cada dia es fan milers de mini trasvassaments, aixo es cada cop que comprem una ampolla d'aigua al super.

Anònim ha dit...

Aquest que esteu a favor del Roina seran els mateixos que després es manifestaran en manis com les de la MAT, al costat d'alcades -ciu-psc- i gent que en eleccions vota aquest partits que aposten sense ambuts per creixement sense fronteres.
Sembla que un trasvassament del Roina amb mes de 600 km en front dels poc més dels 150 km escasos del segre a Barna no tenen importancia. En aquest mon globalitzat la destrucció del territori pel fet de ser a frança, ens és igual?. O potser els antiglobalització només ho som per temes economics i del comerç?
Una novacultura de l'aigua vol dir també una nova cultura alimentaria com menjar menys carn Un kilo de carn suposa moltes vessaners de cultiu i de regadiu. Els pagesos malgasten l'aigua però els que sou pricipalment carnivors en sou els principals responsables.
Apa salut que jo me'n vaig a menjar una amanida verda

Anònim ha dit...

Collons, quin allau d'opinions!
Apa, pues jo també diré la meva, tot i que crec que es un tema complicat i que almenys per la meva part, per opinar degudament sobre aquest tema, hauria de conèixer a fons totes les alternatives, per després, seguint un ordre de prioritats socials, mediambientals i econòmiques (recordem que la sostenibilitat engloba tots aquests camps! no ens hem d'oblidar de cap d'ells). Una dada interessant i poc escoltada és per exemple les conseqüències del consum de carn que comenta l’últim anònim. Però per acusar a tots els que mengem carn de un consum irresponsable ho trobo agosarat, no hem debatrà vostè que un indígena carnívor te una petjada ecològica més gran que vostè no? Vamos, que no només de consum de carn es basa el nostre consum, i hi ha molts aspectes on podem reduir el nostre impacte mediambiental a través del consum, la més fàcil reduint-lo en tot els sentits, tot i que no tots no redueixin d’igual manera el nostre impacte, per això necessitem més info en tots els sentits (i després llegir-la clar!). Es per això que si, te raó, hi han molts factors que afecten als consums, siguin d'aigua, roba, etc. Se m'acudeix ara l'exemple de la producció d'or, potser comprant un granet d'or pel dia de la mare, ja està consumint i contaminant més aigua que consumint 100kg de carn. Per això la meva opinió anirà en el camí de la prudència, i no diré que ningú esta equivocat perquè no me llegit cap informe serio, complert i que englobi tots els usos d'aigua (sigui aigua de Catalunya o de la China, que per fer uns texans també cal aigua, energia, emissions de CO2, impactes globals que es igual on siguin produïts perquè terra només tenim una).
Però si que crec que potser fer uns talls i restriccions farien a tothom conscienciar-se més, posar-se tothom més les piles. Una altra cosa que tinc clara es que l'administració hauria de ser molt més dura amb ella mateixa, es més, començar per fer restriccions i auditories en ella mateixa, no oblidem la importantíssima quantitat d'aigua que gestionen els ajuntaments, i als quals hi hauria que donar-los molta canya.
Per altra banda, hem sap una mica de greu, que els politics que han començat a canviar la cultura de l'aigua s'hagin menjat aquest marron de la sequera, ara tot just que millor o pitjor, però s'estaven fent coses en el que crec que es una millor gestió de l'aigua (no només jo, moltes organitzacions que estan treballant aquests temes han reconegut el canvi de gestió que s’ha produït amb el tripartit). Per altra banda, m'agrada veure que si realment son coherents i tenen els ous de parar a mirar si amb les últimes pluges ja no cal la infraestructura, potser ara amb els vaixells ja tenim prou? O potser el temps de restriccions d'aigua s'ha reduït a un temps assumible? Com m’agradaria poder confiar en que els responsables, tècnics i demés de l’administració que son pagats i poden ( i han ) dedicar tot el seu temps a estudiar tots els aspectes i possibilitats de solucionar el problema. Com no es així, hem de seguir tota la societat formant-nos per que no ens prenguin el pèl!
Jo de moment no tinc set ni gana, així que vaig a continuar amb la feina!
Salut, i a seguir donant de feina a les neurones!