dimarts, 26 d’agost del 2008

D’esquerres, ecologista i pro nuclear.

Tres qualificacions (entre altres, és clar) que serien capaces d’acotar la nostra ideologia. Tot i que semblen contradictòries, no ho són; producte de converses disteses amb l’amic Darwins...

L’eficiència és sostenibilitat. Això és de calaix, així doncs perquè la humanitat s’entesta en explotar fonts d’energia poc eficients, que generen emissions i residus que hipotequen el progrés dels nostres descendents? Les energies provinents de combustibles fòssils avui son les protagonistes del progrés humà tot i ser potencialment nocives a efectes de sostenibilitat.

A espanya existeixen 8 centrals nuclears, construïdes aviat farà mig segle, amb tots els inconvenients tecnològics que això representa, i perills per a l’entorn d’on s’ubiquen, pel desfasament d’aquestes (varis "petits " incidents a Vandellòs estàn a l'ordre del dia). N’hi ha mitja dotzena més de projectades però paralitzades per la moratòria nuclear que arrant dels incidents a diferents indrets del món que es van produir a la dècada dels 70 i 80 han paralitzat el progrés energètic de l’energia nuclear per por a les conseqüències “temibles” d’aquesta energia. Degut a aquesta moratòria, a espanya la factura elèctrica inclou un cànon per les grans companyies elèctriques en compensació per no haver pogut construir les centrals projectades i rescindir els contractes dels permisos de forma unilateral. Això per una concepció arrelada als anys 80 que avui no té sentit com a tal. Primer que la tecnologia ha evolucionat moltíssim, i segon que no té sentit mantenir 8 centrals desfasadíssimes i oposar-se alhora a la construcció de noves centrals més segures i eficients.

Davant també del radicalisme estratègic que mantenen les potències energètiques fora bo que fóssim autònoms i no generéssim tant de dèficit energètic, començant per l’estalvi i continuant per evolucionar les energies renovables (tot i ser poc eficients) i sobretot una energia que jo avui l’entenc com a neta; la nuclear (recordar que el fum que extreuen les xemeneies és tansols vapor d'aigua). Seria pujar-se al tren que han emprès potències com França o Angleterra...

I els residus? Els residus com si els deixem penjats a l’òrbita de Júpiter, o dipositats a la cara oculta de la lluna...
Mapa de les centrals actuals a Espanya...

divendres, 8 d’agost del 2008

De vacances, i a l’espera del festival Acústica ‘08

Vacances; viatjar, descansar, dedicar-se a un mateix el temps que la resta de l’any no és viable dedicar-se... Sortir, conèixer, llegir, veure, beure, riure, compartir, pintar un quadre... Les vacances porten implícits tots aquests registres i comportaments, més lliures o “aventurers”, gaudir de les coses bones de la vida. És una actitud que molts de nosaltres l’entenem com eventual, i encaixonada als períodes de vacances... Però també es pot viure així, d’acord que sempre hi haurà la feina, responsabilitats o lligams,... però això també pot ser una “aventura” tot depèn de fins on fem arribar els nostres somnis.
I de com ens administrem el temps, esclar... que n'és de valuós el temps!

Esperarem amb candaletes el festival Acústica, sense dubte l’aconteixement cultural més dinàmic i profitós que s'esdevé al calendari anual de la ciutat de Figueres.
Ai! si l'embarraca't de les fires i festes de la Santa Creu, s'hi assemblés una mica...

dijous, 7 d’agost del 2008

Condemnem amb tota l’energia la violència de gènere. A Figueres i arreu!

Campanyes de sensibilització, enduriment de codi penal, destinar més recursos als serveis que es deriven de l’atenció a la dona, educació i integració cívica i qualitativa...

Múltiples opcions sobre la taula, segurament compaginar-les totes seria el camí a seguir. El que sobretot ha de deixar clar la societat en bloc, és el rebuig unànime a aquestes salvatjades comeses per autèntics bàrbars que no han evolucionat, s’han quedat a l’edat mitjana.

Una dada objectiva és que un alt percentatge d’aquesta barbaritat és comesa per immigrants, sí. Però això no ens pot fer defugir del problema (també quedaria l’altre “petit” percentatge, comés per gent autòctona inclús amb una imatge “respectable”, al que també caldria eradicar), aquests immigrants ara també formen part d’aquesta la nostra societat; sovint actituds intransigents i agressives denoten un malestar com a conseqüència de contextos d’injustícia, també caldria actuar-hi doncs i eliminar tants desequilibris socials.

dimecres, 6 d’agost del 2008

More than a club

M’entres el referent del país més internacional pot passejar el seu prestigi arreu del món, el país s’enroca sempre amb la mateixa pedra.